Bruktbilens framtid under lupen

Bruktbil19 på Gardermoen 29-30. oktober er Norges største fagkonferanse for bransjen, og samler mange hundre deltakere. OFV er tilstede og gjennomgår dagens og morgendagens bruktbilmarked – i tillegg til å vise fram et helt nytt statistikksystem som skal lanseres. 

29.okt. 2019

Bruktbilmarkedet, kundene og bilparken samlet, er i kraftig endring. Det gir både muligheter og utfordringer. En viktig årsak til de store endringene, er kraftig vekst i antall elbiler og hybrider. Kjøperne står overfor vanskelige avgjørelser om hva de skal velge – og når de skal velge hva. Dermed har alle som selger bruktbiler mye å tenke på når de skal planlegge for framtiden.

Komplett oversikt 

Dette vil direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) problematisere rundt, når han på konferansen tar for seg «de egentlige fakta om bruktbilmarkedet». OFV innhenter, sorterer og systematiserer kontinuerlig alle tilgjengelige data om endringer i den norske bilparken. Det gjelder både nye, brukte og importerte kjøretøy samt alle eierskifter. Hver eneste uke oppdateres tallene for nybilsalget ned til minste detalj på merke og modell. 

Svært stort bruktbilmarked 

Gjennom registrering av både nye kjøretøy og eierskifter i en årrekke, har OFV solid oversikt over hvilke mønstre, trender og utviklingslinjer som preger skiftet i den norske bruktbilparken. – Helt ned på distriktsnivå kan vi kartlegge hvor bruktbilene kommer fra – og hvor de ved neste registrering fortsetter ferden. Vi har full oversikt over totalbestanden, og kan se sammensetningen uansett energikilde, sier Solberg Thorsen. – Det gir god oversikt over hvor og hvilke biler som selges. Og salget av bruktbil er langt større enn nybilsalget. Så langt i år er det registrert rundt tre ganger så mange eierskifter som nye registrerte personbiler.

Underskudd på dieselbiler? 

På Bruktbil19 gjør Solberg Thorsen et dypdykk i bruktbilmarkedet, og mange vil nok bli overrasket over hvordan markedet utvikler seg. – Tenk bare på hva som vil komme i stort antall på bruktmarkedet framover, for eksempel av leasingbiler. Og midt oppe i alt fokus på elbiler, spør andre om det vil være underskudd på nyere dieselbiler om få år. En spennende tid med andre ord, sier han. 

Øyvind Solberg Thorsen og Laila Mikalsen forteller om dagens og fremtidens bruktbilmarked, samt viser frem helt nytt statistikksystem fra OFV på Bruktbil19

Nytt og bedre statistikksystem 

Ved årsskiftet tar OFV i bruk et helt nytt og forbedret statistikksystem, som gir kundene muligheter til å hente ut langt mer detaljert kjøretøyinformasjon enn tidligere. Det nye systemet vil bli presentert på Bruktbil19. – Dette er et moderne, effektivt og fremtidsrettet system. Våre typiske kunder er forhandlere og importører med stort behov for å følge med på egne markedsandeler, trender innen drivstoff, og ikke minst på konkurrentene. Med vårt nye og utvidede system kan man raskere og mer effektivt hente ut enda mer informasjon enn i dag. Vi gleder oss stort til dette er på plass, sier Laila Mikalsen, markedsdirektør i OFV. 


PS! Du kan lese mer om OFVs bruktbilstatistikk her


Aktuelle saker