Gladpakke til bilentusiastene

Alltid drømt om en Chevrolet Corvette eller en heftig Porsche, men ikke hatt råd? Nå har du kanskje muligheten, for fra og med 1. juli 2019 kunne alle importere biler eldre enn 20 år avgiftsfritt til Norge. 

09.aug. 2019

Alltid drømt om en Corvette Grand Sport fra 1997? Nå kan den være innen rekkevidde. Foto: General Motors.

Disse er nå å betrakte som «veteranbiler», mens grensen for dette tidligere var 30 år. Mange bilentusiaster har kastet seg over muligheten og fått bildrømmen oppfylt i sommer. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Nettopp Chevrolet Corvette topper listen over nyregistrerte biler som er mer enn 20 år gamle, og hele 59 stykker satte hjul på norsk jord i juli.

Kan oppfylle bildrømmen

Regjeringens regelendring som ble lansert i Granavolden-plattformen i januar i år, har ført til at det er betydelige summer å spare på flere eldre bilmodeller. – Dette har vært en gladpakke til norske bilentusiaster. Mange har åpenbart latt seg friste til å oppfylle bildrømmen sin, sier OFV-direktør Øyvind Solberg Thorsen, og tallene fra OFVs registreringsstatistikk for bruktimport er tydelige: Mens biler på mellom 20 og 30 år i 2018 kun hadde markedsandeler på mellom 0,1 og 0,2 prosent, var 3,5 prosent av registrerte bruktbiler i juli 2019 tyve år gamle eller eldre. Og mens Chevrolet Corvette er aller mest populær, har andre slått til og kjøpt biler som Mercedes SL, Nissan Skyline og Porsche 911.

Ikke miljøkonsekvenser

– Regelendringen føyer seg inn i rekken av flere tiltak regjeringen har introdusert som er positive og til glede for bilhobby-folket, sier Solberg Thorsen. Han trekker også frem enklere godkjenningsprosedyrer og fjerningen av engangsavgift på amatørbygde kjøretøy fra 2017, og en betydelig reduksjon i omregistreringsavgiften på bruktbiler. Thorsen påpeker videre at selv om mange entusiaster nå har fått muligheten til å kjøpe drømmebilen i utlandet, er fortsatt antallet så lite at importen ikke vil få store miljømessige konsekvenser. – Regelendringen har liten betydning for CO2- utslipp, men stor betydning for entusiastenes glede, sier han.

 

Topp 10 - bruktimporterte biler mer enn 20 år gamle (juli 2019):

 • Chevrolet Corvette: 59 stk
 • Mercedes-Benz SL: 21 stk
 • Nissan Skyline: 12 stk
 • Porsche 911: 12 stk
 • Toyota Supra: 8 stk
 • Jaguar XK-serie: 7 stk
 • Pontiac Firebird: 6 stk
 • BMW 850/840: 5 stk
 • Chevrolet Camaro: 5 stk

  (Kilde: OFV)

Aktuelle saker