NY! Episode 14: Ut av bilen og inn på bussen – hvordan blir transporthverdagen etter 2030?
Under korona fikk vi klare beskjeder om hva vi skulle gjøre – og ikke gjøre, og vi fulgte rådene helt inn i stua. Men hva med klimaomstillingen, og økt bruk av sykkel, kollektiv og gange: Har vi fått en tydelig marsjordre om hva vi skal gjøre? Det er utgangspunktet for denne podkasten med tankesmien Agendas Trygve Svensson og fylkesråd for samferdsel i Akershus, Håkon Snortheim.
Live-sendingen gikk under Arendalsuka, men problemstillingene er aktuelle i lang tid framover. For bruken av personbil skal ned, og vi spurte: Hva er det egentlig myndighetene ber oss om å gjøre i forhold til klimamålene for 2030 som omfatter oss alle? Hvordan løser vi problemene og møter ulike behov? Dette er noen av problemstillingene i denne episoden av Opplysningsrådet.
Episode 13: Selvkjørende biler: Rett rundt hjørnet, eller kun en drøm fra 50-tallet?
Allerede på 50-tallet tegnet vi drømmen om selvkjørende biler. Familien koste seg med middag, mens bilen kjørte dem trygt dit de skulle. Men – det vil ta tid før den selvkjørende bilen kan hente deg og kjøre deg hjem fra fest.
Før det skjer, er nok selvkjørende ferger og kanskje busser på enkelte strekninger, nærmere virkeligheten enn bilen du venter på.
I denne episoden av podkasten Opplysningsrådet er Jenny Simonsen fra ITS Norway og Johan Høgåsen-Hallesby fra Beta Mobility gjester. De snakker om selvkjørende biler, båter fly og tog: Hvor langt er selvkjøringen kommet? Hvilke aktører er på banen, og trenger vi det egentlig? Tar vi dette i stor nok grad på alvor her hjemme i lille Norge?
Vi spør også om politikerne og ansvarlige myndigheter som skal arbeide videre med selvkjøring er tilstrekkelig på banen, godt oppdaterte og holder nødvendig fart i utviklingen.
Episode 12: Knut Storberget om beredskap: En alvorlig optimist
Få har kjent bedre enn Knut Storberget på hva god beredskap og krisehåndtering betyr når det virkelig gjelder. Det forteller han om i podkasten Opplysningsrådet. Nå er Storberget Statsforvalter i Innlandet, 22. juli 2011 var han justisminister.
Fra den dagen da terrorbomben smalt og katastrofen rammet Norge, vil «beredskap» alltid være et kjernebegrep i hans hode. Enten det handler om forsvar, pandemi, flom eller ras. Uventede hendelser, naturkatastrofer og kriser skjer ute i kommunene der folk bor. Som Statsforvalter i Innlandet, representerer Knut Storberget 46 kommuner:
- Et effektivt og trygt veinett som sikrer all transport, er også en sentral beredskapsnøkkel i en usikker tid, sier han.
- Et blylodd over oss
- Sikkerhetssituasjonen henger som et blylodd over oss. Vi må alltid være «langt framme i skoa», sier en alvorlig, men optimistisk Knut Storberget. Han er gjest i podkasten Opplysningsrådet, og deler sine tanker om beredskap og samferdselssektorens rolle i en tid med endret klima og en spent sikkerhetspolitisk situasjon.
- Det er virkelig ikke sånn at det våtere og villere klimaet er noe som skjer inne i Klima- og miljødepartementet. Det skjer ute i kommunene, sier Storberget.
Episode 11: Oppsummert: NTP 2025-2036
Ny Nasjonal transportplan (NTP) ble lagt fram fredag 22. mars. Det ble ikke den store festen, men heller ikke en tur i kjelleren.
På et drøyt kvarter gjennomgår Opplysningsrådet noen av hovedpunktene i NTP – som er en plan som skal vedtas av Stortinget. Men fordi NTP ikke er et forpliktende dokument for hvert enkelt prosjekt og hver sektor, knytter spenningen seg særlig til hvordan planen følges opp i de kommende statsbudsjettene.
Om du ikke vil lese det omfattende NTP-dokumentet i sin helhet, så kan du i denne episoden få med deg noen av de viktigste sakene som OFV er opptatt av.
Episode 10: Trøblete vinter – 35 000 bilister trengte hjelp i januar
Bør du hjelpe naboen med startkabler når han ikke får start? Kanskje ikke, for moderne elektronikk og teknologi er sårbar. Og mens elbiler har klart kulda greit, sliter eldre fossilbiler tyngst. Hele 45 prosent av Vikings oppdrag i januar handlet om startvansker eller flatt batteri.
Sprengkulde og store snømengder skapte problemer for mange bilister i januar. Viking Redningstjeneste hadde sin travleste måned noensinne, med 35 000 oppdrag. Kan vi takle vinterutfordringene bedre?
I denne episoden av Opplysningsrådet oppsummerer Vikings nettverkssjef Svein Setrom hovedproblemene vinteren har gitt bilistene – og har tips om hva vi kan gjøre for å unngå disse.
Episode 9: Skal Nye Veier fortsatt bygge nye veier?
I 2016 ble veiselskapet Nye Veier AS etablert. Nå er den nye organiseringen evaluert, og
konklusjonene er klare. Det har vist seg å være lønnsomt, konkluderer Menon Economics i en fersk rapport.
I denne episoden gir Sveinung Fjose fra Menon Economics svar på disse spørsmålene og et dypdykk i rapporten. Du møter også «arkitekten» bak veireformen og
etableringen av Nye Veier AS, tidligere samferdselsminister Ketil Solvik Olsen. Programledere er Mikkel Friis og Rikard G. Knutsen.
Episode 8: Får vi flere stortingspolitikere på sokkel i bygdene?
«Samferdselsløftet» er NHOs viktigste innspill til ny Nasjonal transportplan (NTP). Viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie, er gjest i Opplysningsrådet. Hun sier, med et smil, at kanskje mange stortingspolitikere kan ende på sokkel i hjembygda om NHOs forslag gjennomføres.
– Regjeringen gjør noe, men det mangler mer trøkk for å få fart på omstillingen, sier Anniken. Som selv bruker både bil, bena, sykkel, bane eller VOI-sparkesykkel for å komme seg dit hun skal.
I tillegg oppsummerer Opplysningsrådet også OFVs hovedsynspunkter på forslaget til statsbudsjett for 2024.
Episode 7: Live fra Arendalsuka 2023: Bil til butikken - eller pizza levert med drone?
Gikk du glipp av podkasten fra "Opplysningsrådet" under Arendalsuka? Nå kan du likevel få den med deg.
Gjester under sendingen var Dagbladets kommentator Martine Aurdal og AUFs nestleder Gaute Børstad Skjervø. Vi spurte: Hvor viktig er moderne transport- og samferdselspolitikk når velgerne går til stemmeurnene, og hvilken utvikling ønsker vi oss? Hva blir faktiske resultater av politiske mål og føringer – har vi rett kurs? Det ble en god samtale med både humor og alvor.
Episode 6: Nytt, brukt og verdien av bilmarkedet. Vi oppsummerer første halvår!
Opplysningsrådet oppsummerer bilsalget for første halvår 2023. Tar vi oss fortsatt råd til å handle bil? Hvorfor er ny og bruktbilmarkedet helt motsatt hva gjelder drivlinjer? Du får siste nytt og innsikt i hva som rører seg i bilmarkedet akkurat nå, både på nytt og brukt. Gjest i studioet vårt på Jernbanetorget er forretningsutvikler i Finn.no, Terje Dahlgren.
Vi presenterer OFVs verdirapport for første gang som nå ligger tilgjengelig her. Bil er det vi bruker mest penger på, etter bolig. Hvor mye utgjør dermed det Norske bilmarkedet i kroner og øre? Det får du svaret på i OFVs verdirapport - vi forteller om hvorfor vi lager denne, og at du nå hvert kvartal kan få en temperaturmåler på markedet fra oss.
Episode 5: Hva er E10 – kan min bil bruke det?
Du har fylt tanken, men oppdager at det står E10 på pumpa, og tenker: Hva er bensintypen E10? Kan min bil bruke det?
- De aller fleste kan bruke det, beroliger fagsjef Kjartan Berland i Drivkraft Norge. Mens kommunikasjonssjef Jørgen Bogen i Landsforbundet av Motorhistoriske Kjøretøyklubber (LMK) er bekymret for veteranbilene. Så hvilke bensinbiler kan bruke E10 – og hvilke kan ikke? Hva kan gå galt? Spørsmålene om E10 er mange, og svarene får du i denne episoden av Opplysningsrådet.
Episode 4: Onkel var vegvokter - hun er vegdirektør
Statens vegvesen har laget en rapport om verdien av veien. Den årlige verdien er beregnet til 1 100 milliarder kroner. I denne episoden av Opplysningsrådet er vegdirektør Ingrid Dahl Hovland gjest. Hun snakker litt om vegvokter-onkelen, men mest om rapporten og betydningen av det norske veinettet. Gjest er også økonomiprofessor ved NHH, Ola Grytten, - litt skeptisk til rapporten, men begeistret for at noen har tatt regnejobben.
Episode 3: Bruker du 15% av månedslønnen din på bil?
Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand og programleder i «Luksusfellen», er dagens gjest i Opplysningsrådet. Hun har tatt turen til studioet vårt på Jernbanetorget for å snakke om hvordan din og min økonomi påvirkes av renteøkninger, og at alt blir dyrere.
Episode 2: Bilen koster deg mye mer enn du tror
Spesialrådgiver Jan Petter Røssevold i OFV, er mannen bak rapporten "Kostnader ved bilhold" og dagens gjest i studio. Sammen med Rikard og Mikkel tar han oss gjennom tallene mange av oss ikke egentlig har så lyst til å se.
Episode 1: Hvorfor trenger vi en Nasjonal Transportplan (NTP)?
Hvorfor trenger vi en NTP, hva handler det om i kroner og øre, og hvor forpliktende er det dokumentet som Stortinget skal vedta? Gjest i studio er Jan Fredrik Lund fra Statens vegvesen.
«Opplysningsrådet» handler om bil, vei og politikk – «så folk forstår det».
- Podkast er en fin mulighet til å nå mange på en enkel måte. Du kan høre det du vil, hvor du vil og når du vil. OFV har masse spennende kunnskap om vei og bil i Norge, og det vil vi gjerne dele med lytterne våre. Nå er vi i gang, og gleder oss til å ta dette videre, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.
Du finner lenker til podkastene over, eller der du hører på podkast. Lenkelisten oppdateres etterhvert som nye podkaster kommer til.
Har du et forslag eller to til temaer du vil vi skal ta opp, send oss gjerne en e-post til veitrafikken@ofv.no.