August: Nedgang i bilsalget – men elbilene øker

Også i august gikk nybilsalget ned sammenlignet med fjoråret. Korona-situasjonen, økonomisk usikkerhet og forsinket leveranse av nye biler til ventende kunder, er noe av forklaringen. Samtidig øker elbilsalget igjen, og alt tyder på at det vil stige enda mer i tiden framover.

01.sep. 2020

Mens nybilsalget i hovedsak har gått ned, øker elbilsalget. Dette er en av modellene som selger godt.

Stadig flere nye elbiler kommer på markedet utover høsten, og inn i neste år. Det vil påvirke elbilsalget positivt. Mange har ventet lenge på biler de har hatt i bestilling, og nå øker utleveringstakten. I tillegg vil mange nye elbilmerker og modeller bli lansert i høst eller tidlig neste år.

Totalt ble det solgt 10 802 nye personbiler i august, mens tallet for samme måned i 2019 var 12 073. Så langt i år er det solgt 79 798 nye personbiler pr. 31. august 2020, mot 99 460 i samme periode i fjor.

Nye modeller vil «booste» elbilsalget

– Det er få holdepunkter for at elbilene taper terreng, om noen skulle hevde det. Alt tyder på at salget av fullelektriske biler vil fortsette å øke. Og nå er mange nye modeller på trappene, sier adm. direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken AS (OFV), med august-tallene for bilsalget i Norge foran seg.
– Vi ser også at enkelte elbiler kommer høyt på salgslisten selv om dette er biler som koster nærmere millionen. Det er ganske spesielt og noe nytt, og viser at mange er villige til å bruke mye penger på ny bil – ikke minst elbil, sier han.
– Vi har også eksempler på biler som har solgt godt i årevis og har vært produsert med alle drivlinjer. Nå ser vi at bensin- og dieselversjonen av disse fades ut av markedet og at det er elbiler det handler om, sier Solberg Thorsen.
– 2020 og særlig 2021 vil bli store elbil-år. Kanskje er 2021 det siste året uten moms på elbiler. Det vil gi utslag på salget.

Stort antall eierskifter

Og mens nybilsalget gikk ned i august, «koker det» litt i bruktbilmarkedet. Det viser det store antallet eierskifter i august.
– Eierskifteøkningen er høyere nå enn det som er vanlig, nærmest ekstraordinær. Stort sett er bruktbilomsetningen ganske stabil. Økningen i år kan tyde på at mange har hatt behov for bil nå, og fordi enkelte bilmodeller ikke har vært tilgjengelig, så har mange kjøpt en nyere bruktbil i stedet.

Bensin- og dieselbilsalget synker fortsatt

Trenden for salget av diesel og bensinbiler er også soleklar: Salget er mer enn halvert så langt i år, og tendensen er omtrent den samme for august måned isolert. Bensin- og dieselbiler er langt på vei erstattet av biler med nye drivlinjer. Vi ser at salget av elektriske eller del-elektriske biler står for rundt 80 prosent av nybilsalget så langt i år.
– Tilgangen på nye biler, og da elbiler eller hybrider med lang rekkevidde, er bedre enn det har vært. Bilkjøperne velger i økende grad alternative løsninger til de tradisjonelle bilene, og salget av bensinbiler går ned i alle segmenter.
For biler i kompaktklassen og mellomstore biler er omsetningen rimelig god, mens salget av minibiler skiller seg klart ut med en formidabel økning på hele 115 prosent. Her er det særlig nye elbiler som står for den store økningen.

SUV-landet Norge

– SUV-er har lenge vært populært i Norge. Slik er det fortsatt, og store og relativt kostbare modeller selger godt. Mens andre land i Europa rynker på nesen over den økte etterspørselen av SUV-er, så er våre SUV-er i snitt renere enn i andre land. I Norge er det el- og hybrid SUV-er det handler om, og dette skiller oss fra andre, sier Solberg Thorsen. I august var nesten halvparten av SUV-salget elbiler, mens ladbare hybrider utgjorde rundt en firedel.

Bruktimporten ned

Bruktimporten av biler har en nedgang på drøyt tretti prosent så langt i år, og kun enkeltmodeller har hatt en økning. Dette skyldes en rekke ulike faktorer, hvor den svake kronekursen er en viktig forklaring.

Vare- og lastebilsalget går tungt

Nedgangen i bilsalget omfatter også varebiler og lastebiler. Så langt i år er nedgangen i varebilsalget på 26,5 prosent, og for lastebiler er det en nedgang på snaue 20 prosent.
– Her tror jeg vi tydelig ser en Covid-19 effekt. Mange bedrifter er nå forsiktige. Man kan ikke ha økonomisk usikkerhet og permitterte ansatte, og samtidig kjøper nye biler, sier Øyvind Solberg Thorsen.

Her ser du detaljene for bilsalget i august.

Bilsalget i august 2020 – nøkkeltall:

Antall solgte nye personbiler i august 2020:

10 802 - (12 073 i august 2019)

Antall solgte nye personbiler pr. 31/8-2020 totalt:

79 798 - (99 460 pr. 31/8-2019)

De ti mest solgte bilmodellene i august:

1) Audi e-tron: 755
2) Mercedes-Benz EQC:595
3) Volkswagen Golf: 511
4) Polestar 2: 494
5) Hyundai Kona: 413
6) Toyota Rav4: 282
7) MG ZS: 281
8) Peugeot 2008: 275
9) Peugeot 208: 275
10) Nissan Leaf: 270


Aktuelle saker