Bilsalget i oktober: Comeback for ladbare hybrider

Salget av ladbare hybrider har vært synkende gjennom hele 2019, sammenlignet med fjoråret. Men oktober ga salget av ladbare hybrider ny fart, som denne måneden har en markedsandel på 22,6 prosent, mot 10,2 prosent i september.

04.nov. 2019

Mitsubishi Outlander er en ladbar hybrid svært mange har valgt seg ut. Foto: Mitsubishi

– Dette ser ut som et comeback for salget av ladbare hybrider, som både i 2017 og 2018 var en biltype i fremgang. Den kraftige økningen i oktober har trolig flere årsaker, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

– En viktig forklaring på salgsøkningen av ladbare hybrider er at flere bilmerker ikke har kunnet levere denne biltypen på flere måneder på grunn av overgangen til ny målemetode for utslipp. I tillegg har det kommet flere merker og modeller med vesentlig lenger elektrisk rekkevidde, og til en pris flere finner attraktiv, sier han.

I oktober ble det solgt 2364 ladbare hybrider, mot 1970 i oktober 2018. Det utgjør en markedsandel på 22,6 prosent.

Sitter på gjerdet

Totalt er salget av alle typer personbiler lavere i oktober i år, sammenlignet med samme måned i fjor.

– En del nybilkjøpere sitter trolig på gjerdet, og er usikre på hva de skal velge. De fleste har fått med seg at det kommer mange nye elbiler for salg neste år. Både pris og rekkevidde på kommende biler kan gjøre at mange avventer før de bestemmer seg, sier Solberg Thorsen.

Stadig flere modeller

Det er i dag mange nye elbiler til salgs gjennom forhandlere i Norge, men salgsbildet har endret seg gjennom året. For ikke lenge siden var det ventelister på alt som kunne kjøpes av elbiler. Nå er det ikke lenger automatikk i at alle elbiler som står klare blir solgt raskt.

– Mange velger nok å se an situasjonen, og vente til de kan få akkurat den elbilen som passer deres behov best. Utvalget av nye elbiler vil bli utvidet kraftig i løpet av 2020 og 2021. Flere stopper dermed opp og spør seg om de skal vente litt til på den «perfekte» elbilen, sier Solberg Thorsen.

Hvem selger mest i 2019?

Med bare to måneder igjen av året, er det i ferd med å spisse seg til i kampen om hvilket personbilmerke som blir mestselgende. Men to måneder med registreringer kan også gi store utslag, så hvem som blir vinner gjenstår å se. OFV statistikk vil gi svaret, så det gjelder å følge med.

Her ser du tallene for bilsalget i oktober.


Aktuelle saker