Bilsalget ned i april – men opp for ladbare hybrider

Mens nybilsalget i april ga merkbar nedgang for både bensin-, diesel- og elbiler, økte salget av ladbare hybrider. Og nedgangen i bilsalget til tross: Markedsandelen av ladbare hybrider og elbiler har aldri vært større – og utgjør nå 70 prosent.

05.mai 2020

Stadig flere vil ha ladbar hybrid, og nybilsalget for denne type bil økte i april. 

Totalt gikk nybilsalget ned 34 prosent i april sett i forhold til samme måned i fjor, og så langt i år er salget av nye biler 20 prosent lavere enn samme periode i 2019. Andelen som velger ladbar hybrid har tydelig økning. Det gjenspeiles også i antall eierskifter i april – for også der øker ladbare hybrider, mens det er nedgang i eierskifter for både bensin- diesel- og elbiler.

Lavere aktivitet i norsk økonomi

- At bilsalget gikk ned i april, viser en tydelig effekt av lavere aktivitet i norsk økonomi. Koronasituasjonen kan være en av årsakene. Samtidig er gjerne måneden med påske noe ustabil fordi det er halvannen uke uten registreringer, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Og selv om salget av elbiler også har hatt en nedgang i april – en måned med store økonomiske utfordringer for mange som følge av usikkerhet – så er tendensen klar: - Markedsandelen av elbiler og ladbare hybrider utgjør nå 70 prosent, og har aldri vært høyere. Det viser tydelig at strømmen av elbiler og ladbare hybrider vil fortsette å øke, og at overgangen til ny teknologi vil prege bilsalget framover, sier Thorsen. Nybilsalget i april viser også at nedgangen var lavest for elbiler.

Flere ønsker ladbar hybrid

Økningen i salget av ladbare hybrider henger trolig også sammen med at det nå er langt flere merker og modeller å velge i, og som har lenger rekkevidde, enn det var i april 2019. - Det kan være en viktig forklaring på det økte salget. Når vi også ser at økningen i eierskifter er størst for denne gruppen biler, så viser det at ladbar hybrid med god rekkevidde er noe svært mange ønsker seg, sier Thorsen. Han peker også på at økningen i antall ladbare hybrider ved eierskifter kan ha sammenheng med at mange ladbare hybrider var tidligere leasingbiler som har fått ny eier etter utgang av leasingperioden. - Vi skal også legge merke til at mens det i april 2019 var 30 modeller av ladbare hybrider man kunne velge i, var antallet i april i år hele 47. Og når utvalget av denne biltypen øker så mye, og mange ønsker seg en slik biltype, er det også naturlig at salg og antall registreringer øker, sier Øyvind Solberg Thorsen.

Stadig flere små elbiler

Bilsalget i april viser også en kraftig økning i salget av elektriske minibiler, mens det er en tilsvarende nedgang for bensinbiler av samme type. Den samme tendensen gjelder også for småbiler. Salget av SUV-er i april har økt både for elbilene og ladbare hybrider.

Nybilsalget i april 2020 sett i forhold til april 2019:

  • Totalt: - 34,0 prosent
  • Bensin: - 65,7 prosent
  • Diesel: - 57,4 prosent
  • Elbiler: - 17,6 prosent
  • Ladbar hybrid: + 31,2 prosent

Utviklingen i modellutvalget fra april 2019 til april 2020:

2019

2020

Elbiler

24

36

Ladbare hybrider

30

47

For mer informasjon, kontakt:
Øyvind Solberg Thorsen, direktør OFV: Telefon 959 26 018, eller på e-post ost@ofv.no


Aktuelle saker