Forventet nedgang preget nybilsalget i juli

Antall førstegangsregistrerte nye personbiler gikk kraftig ned i juli sammenlignet med samme måned i 2021. Totalt ble det registrert 7 247 nye personbiler i feriemåneden, og det er 31 prosent færre enn i fjor. Store utfordringer med produksjon og leveranse av biler preger fortsatt nybilmarkedet. Elbilandelen er likevel fullstendig dominerende, og var på 70,7 prosent i juli måned.

01.aug. 2022

Tross nedgang i antall nybilregistreringer, fortsetter elbilveksten i Norge. I juli var elbilandelen 70,7 prosent. Foto: Shutterstock

I løpet av årets sju første måneder har det vært et merkbart fall i antall førstegangsregistrerte nye personbiler. Totalt var nedgangen ved utgangen av juli på hele 19,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Mens det pr. 31. juli i år var 75 752 førstegangsregistrerte nye personbiler, var det 94 437 på samme tid i fjor.

Mange venter på ny bil

- 2022 ser så langt se ut til å bli et spesielt år i forhold til nybilmarkedet. Mange har forventet en merkbar nedgang på grunn av produksjons- og leveringsutfordringer, som igjen henger sammen med krigen i Ukraina og pandemien som fortsatt herjer. Mange vil ha fått med seg at det er store problemer med levering av nye biler. Derfor er ikke nedgangen spesielt overraskende, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

- Det blir gjerne større fart i utleveringstakten av nye biler utover høsten, og det er viktig å minne om at lav registreringstakt først og fremst henger sammen med mangel på nye biler som har kommet til landet og er klargjort for utlevering. Svært mange bilkjøpere venter nå spent på sine nye biler som ble bestilt for kanskje et halvt år siden eller mer, sier Solberg Thorsen.

Krig og pandemi gir fortsatt utfordringer

I august i fjor gikk nybilsalget kraftig opp igjen etter feriemåneden, og mye kan skje også denne høsten.
- Det blir spennende å se, men med krig og pandemi er forutsetningene annerledes i år. I tillegg opplever vi generell prisøkning på flere fronter, vi har ekstraordinært høye drivstoff- og strømpriser, og rentenivået er på vei opp. I august i fjor var det god leveranse av flere nye merker og modeller som mange hadde ventet på lenge. Det ga tydelige utslag på registreringsstatistikken. Hvordan salget blir fremover påvirkes av alt dette, og i tillegg vet vi at utleverings- og registreringstakten avhenger av hva som kommer av nye biler til landet, sier Solberg Thorsen.

De 10 mest solgte bilmodellene i juli – antall

Ladbare bensinhybrider opp

Elbilveksten fortsetter i Norge, og antall nye elbiler har så langt i år økt med 8,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Av nesten 76 000 førstegangsregistrerte nye personbiler er drøyt 59 000 elbiler. Bensin- og dieselbiler blir det stadig færre av, så langt i år har det kommet 5 295 nye på veien – med ganske jevn fordeling mellom de to drivlinjene.
Det er fortsatt en del som velger ladbar bensinhybrid som sin nye bil, og andelen hittil i år er 11,8 prosent – tilsvarende 6 955 biler. Det er en andelsøkning på 9,2 prosent sett opp mot fjoråret.

Ventelister kan gi utlevering i 2023 og momspåslag

Produksjons- og leveringsutfordringer innebærer at mange som har bestilt bil i vår og sommer, eller som inngår kjøpskontrakter nå, kanskje må vente til 2023 før bilen kan utleveres.

- Mange importører og forhandlere har lange ventelister. Det kan bety at en god del ikke får bilen sin før årsskiftet. Nå er 8 av 10 nye biler elbiler. For de som har bestilt en bil som koster mer enn 500 000 kroner, men som ikke får bilen utlevert før nyttår, vil det også bli moms på beløpet over denne summen, sier Solberg Thorsen, og viser til regjeringens vedtak.

De 10 mest solgte bilmerkene i juli – antall:

Nedgang også i bruktimport og eierskifter

Det er ikke bare nybilsalget som har hatt fall i juli. Bruktimport av biler og antall eierskifter har også gått ned – både i juli måned og så langt i år.
Bruktimporten gikk ned med hele 37,6 prosent i juli, og mange av merkene og modellene er populære elbiler som har høyt nybilsalg i Norge. Så langt i år har bruktimporten gått ned med 4,1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Juli ga også nedgang i bruktbilmarkedet, den var på 11,1 prosent. Totalt så langt i år er nedgangen i eierskifter på 3,7 prosent. Mens 298 226 personbiler har skiftet eier pr 31. juli i år, var tallet 309 568 på samme tid i fjor.

- Nedgangen i antall eierskifter kan henge sammen med at mange har ventet med å selge sin bruktbil i sommer fordi det er usikkerhet om når de får den nye bilen de har bestilt. Og vi kan ikke se bort fra at økte kostnader har gjort at noen utsetter eller avlyser bruktbilkjøp i påvente av bedre tider. Det blir spennende å følge bilsalget, både nytt og brukt, utover høsten, sier Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

Se alle hovedtall og detaljer om bilsalget i juli her.

Markedsandel pr merke, pr 31.07.2022 og i 2021

OFV under Arendalsuka

Hør salg- og markedsdirektør Laila Mikalsen og salgssjef Magnus Lundberg fortelle om arrangementet "Stopper Norge uten bilen" som OFV skal ha under Arendalsuka.


Aktuelle saker