Sakte fart for nybilsalget i mai

I mai ble det registrert 11 537 nye personbiler – det er 18 prosent færre enn samme måned i fjor. Og i årets fem første måneder har antall førstegangsregistrerte nye personbiler i Norge falt med 15,6 prosent sammenlignet med 2021. Åtte av ti nye personbiler er elbiler.

01.jun. 2022

Foto: Shutterstock

Så langt i år har til sammen 53 604 nye personbiler blitt registrert, mens drøyt
206 000 bruktbiler har skiftet eier, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Nybilsalget i Norge preges nå av både nye merker og modeller. Blant ti på topp listen for mai, er det seks bilmodeller som ikke var på markedet for et år siden. Alle disse er elbiler, og det er det nordmenn flest vil ha.

Neppe reprise på 2021

- Det er ingen tegn på at nybilsalget første halvår i 2022 blir som i fjor. Ved utgangen av juni i 2021 var det nesten 84 000 førstegangsregistrerte nye personbiler. Dit når vi neppe i år, sier OFV-direktør Øyvind Solberg Thorsen.

- Samtidig vet vi at når importørene og bilforhandlerne først får tilgang på biler, så blir det fart i registrerings- og utleveringstakten. Men vi skal huske at det i 2021 ble satt nye årsrekord i nybilsalget.
Året har så langt vært preget av store produksjons- og leveringsutfordringer, og ventetiden på ny bil kan ofte være et halvt år eller mer.

De 10 mest solgte bilmodellene i mai – antall:

- Har jobbet på spreng

- I alle ledd, både i produksjon, hos importører og forhandlere, jobbes det på spreng for å få alt på plass i forhold til bilbestillinger og kjøp. Men utfordringene med krig og pandemi som hele verden sliter med, har gjort det svært vanskelig å nå ønsket produksjons- og uteleveringstakt, sier Solberg Thorsen.

Lang ventetid gir økt brukbilsalg?

- Vi vet at det er store ordrereserver hos mange importører og forhandlere. Mange har bestilt bil for lenge siden, men må vente på å få den levert. Det skaper nok noe utålmodighet hos bilkjøperne, kanskje særlig hos de som ønsker seg en ny elbil. Lang ventetid kan bety at en del i stedet velger en brukt, sier han og viser til at antall eierskifter på elbiler har økt med 48,6 prosent så langt i år.
For med stadig flere elbiler i kjøretøybestanden, øker også elbilandelen i bruktmarkedet.
- Dessuten har mange leasingkontrakter på enkelte elbilmodeller gått ut nå, og disse bilene sendes ut på bruktmarkedet fra forhandlere, sier Solberg Thorsen.

Eierskifte personbiler pr. drivstoff, 31.05.2022

Kraftig nedgang for ladbare hybrider

Nedgangen i antall nybilregistreringer i årets fem første måneder, har slått spesielt kraftig ut for ladbare bensinhybrider. Antallet ut mai har falt fra 16 424 biler i 2021 til 4 520 så langt i år – en nedgang på hele 72,5 prosent. Andelen nye ladbare bensinhybrider er nå på 8,4 prosent, mot 25,8 prosent på samme tid i fjor. Antall nye elbiler i år har økt med 21,7 prosent til 42 445.

- Årsaken til nedgangen for ladbare hybrider henger nok sammen med produksjons- og leveringsutfordringer. Men det er også sannsynlig at en del av fallet kan forklares med avgiftsendringer som gjorde disse bilene dyrere fra 1. januar i år, sier Solberg Thorsen. Han peker videre på at nye førstegangsregistrerte bensin- og dieselbiler ser ut til å ha stabilisert seg på en andel på drøyt tre prosent for hver.

- Det viser at det fortsatt er en del bilkjøpere som av ulike årsaker ønsker eller trenger en tradisjonell type bil. Nybilsalget svinger fra måned til måned, men ser vi på fordelingen mellom drivlinjene og den sterke elbilveksten som nå ligger stabilt på rundt 80 prosent, så går utviklingen klart i den retningen Stortinget og regjeringen ønsker, sier han.

Elektrisk bruktimport

Lang ventetid på utlevering av nye biler ser også ut til å påvirke bruktimporten, som har økt med nesten åtte prosent, til 6 882 personbiler, ved utgangen av mai.
- Også her kan vi ane en utålmodighet hos de som gjerne vil ha elbil raskt levert. Hele 75,5 prosent av bruktimporten så langt i år er elbiler. Mange av disse er nesten nye, og det er merker og modeller som er populære og godt kjent i Norge, sier Øyvind Solberg Thorsen.

Se alle hovedtall og detaljer om bilsalget i mai her.

Markedsandel pr merke, pr 31.05 2022 og i 2021

Bruktimport personbiler pr alder/drivstoff mai 22

Bransjefolk om markedet

Irene Solstad, adm. direktør i Kia Bil Norge, forteller at Kia innen 2027 kommer med 14 nye elbilmodeller. - Nå vil nordmenn ha SUV, og neste år kommer vi med modellen EV 9. Det er en stor SUV som vi gleder oss veldig til, sier hun. Bilprodusenten Kia har solgt elbiler i Norge siden 2014.


Aktuelle saker