6 av de 10 mest populære modellene i november er nye

Norske nybilkjøpere gjør nå noe som før var utenkelig: De kjøper bilmodeller de knapt har sett i virkeligheten. Av 15 274 førstegangsregistrerte nye personbiler i november, var 6 av 10 på «Topp 10-listen» bilmodeller som ikke fantes i Norge for ett år siden.

01.des. 2021

Tesla, Audi og Volkswagen er velkjente merker, men ingen av disse tre modellvariantene fantes for ett år siden. Nå ligger de på registreringstoppen for nybilsalget i november. Foto: Tesla/Audi/Volkswagen

Det ble satt ny registreringsrekord for nye personbiler i november. Vi må helt tilbake til november 1985 for å finne et antall som ligner på årets novembertall. Da ble det registrert 15 157 nye biler.

2021 kan gi ny rekord

Så langt i år er det registrert 155 709 nye personbiler, en økning på 28,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Med dette kan tidenes registreringsrekord fra 1986 ryke, da ble det registrert 167 352 nye personbiler i Norge. Blir antall nybilregistreringer i desember 11 643 eller høyere, så er det ny årsrekord.

Kjøper bil på nett

- Merkene på registreringstoppen i november er velkjente. Men bare fire av de ti modellene på registreringstoppen for nye biler, var til salgs i fjor. Resten er nyheter i år, og viser at nybilkjøpere stoler så mye på merkene, at de gjerne signerer kontrakt på helt nye modeller. Ofte lenge før det har vært mulig å se bilen på nært hold, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

- Før skulle alltid en ny bil både sees, sittes i og prøvekjøres. Nå kjøpes nye bilmodeller med noen få tastetrykk på nettet, lenge før man har sett bilmodellen med egne øyne, sier han.

Trygghet på merke

Trygghet på velkjente merker, som igjen fører til høyt antall bestillinger på helt nye modeller, er bare en del av nybilsalget. For i tillegg til de velkjente merkene, er også helt nye bilmerker i Norge godt synlige på registreringsstatistikken. Flere er fra Kina og andre deler av Asia. Og det dreier seg i hovedsak om nye elbiler.

Elbilsalget bare øker

I november var det 11 269 førstegangsregistrerte nye elektriske personbiler, det er en andel på 73,8 prosent. Legges ladbare hybrider på dette, 17,4 prosent, så har 91,2 prosent av de nye personbilene i november ledning.
- Det har vært tydelig lenge nå: Vi «går elektrisk». Av 155 709 førstegangsregistrerte nye personbiler så langt i år, er 99 922 elektriske. Det utgjør hele 64 prosent, og er en økning på 12 prosentpoeng fra 2020, sier Solberg Thorsen.

SUV-er dominerer

Av type bil, altså segmentet de tilhører, er det SUV-er som tar både første, andre og tredjeplassen i antall nybilregistreringer.
- Det er både fordi mange ønsker en type SUV, enten en stor, kompakt- eller mellomklasse. Men det henger også sammen med at SUV-er, og da elbilvarianter, dominerer blant nye modellserier. Samtidig gjør enkelte mindre bilmodeller det også bra. Den «gamle traveren» blant elbilene, Nissan Leaf, holder salgstakten godt, sier Solberg Thorsen.

- Også Porsche gjør det godt i Norge. Modellen Taycan er i november nr. 11 på listen over de nye bilene det er registrert flest av. Ikke mange land har Porsche så høyt oppe på listen, sier han.

Avgiftsendringer påvirker registreringstakten

Avgiftsendringene som det er lagt opp til i Statsbudsjettet, kan komme til å påvirke antall registreringer av nye personbiler i desember. Dette vil særlig gjelde de som har nye ladbare hybrider stående klare for salg og utleveringer.
- Vi antar at mange forhandlere vil sørge for å registrere et stort antall ladbare hybrider mot slutten av året, for på den måten å unngå de avgiftsøkningene som kommer fra nyttår. En økning i antall registreringer av ladbare hybrider, vil sannsynligvis også gi utslag i forhold til elbilandelen, sier Øyvind Solberg Thorsen.
Når det gjelder merkesalget så langt i år, er det kniving i toppen. Der kjemper Tesla og Volkswagen om første- og andreplassen, mens Audi så langt ligger an til en tredjeplass.

Eierskifter ganske stabilt

Bruktbilsalget, antall eierskifter, er relativt stabilt gjennom året så langt. Med 491 550 eierskifter så langt i 2021, er det 1,5 prosent over samme periode i fjor. I november var det 41 700 eierskifter, det er en nedgang på én prosent sammenlignet med samme måned i fjor, som var en rekordmåned for bruktbiler i Norge.

Økning i bruktimport

Så langt i år er 16 821 personbiler bruktimportert til Norge, og av disse er 57 prosent elbiler. Totalt har bruktimporten økt med 46,4 prosent så langt i år. I november alene kom 1 583 bruktimporterte biler til Norge – av disse var 1 116, altså 70,5 prosent elbiler. Det understreker at det er et økende behov for nyere elbiler i markedet, også blant dem som trenger en ny bil, men som ikke har lyst eller mulighet til å kjøpe en splitter ny elbil.


Les alle detaljer om bilsalget i november her.

Kilde alle tall: OFV Statistikk

De 10 mest solgte bilmodellene i november 2021 – antall:

1. Tesla Model Y
1 013
2. Tesla Model 3
771
3. Volkswagen ID.4
725
4. Audi Q4 e-tron
661
5. Nissan Leaf
655
6. Polestar 2
502
7. Ford Mustang Mach-E
491
8. Skoda Enyaq
488
9. Toyota RAV4
481
10. Hyundai IONIQ 5
475

De 5 mest solgte bilmerkene i november 2021 – antall:

1. Tesla

1 784

2. Volkswagen
1 274
3. Audi
1 053
4. Hyundai
1 015
5. Volvo
957

Aktuelle saker