Snart er tre av fire nye personbiler elektriske

Fortsetter tendensen vi har sett de siste månedene, vil tre av fire nye personbiler snart være elbiler. Og aldri før har det vært registrert så mange nye biler i årets siste sommermåned.

01.sep. 2021

Tesla-nykommeren Modell Y er månedens slager, med 1 309 registrerte nye biler. (Foto: Tesla)

Av 16 427 førstegangsregistrerte nye personbiler i august, er hele 11 810 elektriske. Det utgjør 71,9 prosent av alle nye biler. Det tyder på at norske nybilkjøpere gjør det de kan for at vi skal nå 2025-målet om at alle nye personbiler skal være nullutslippsbiler, slik Stortinget har bestemt. Forrige rekordtall for august var 14 524 nye personbiler, satt i august 2018. I august i år ble det registrert 52 prosent flere nye personbiler enn samme måned i fjor, og det er Tesla-nykommeren, Modell Y, som er månedens nye slager med 1 309 registrerte nye biler.

Oppfyller krav og ønsker

- Registreringstakten på nye personbiler er klar og tydelig. Folk vil ha elektriske biler, og da skal det gjerne være SUV-er eller andre som oppfyller folks krav til plass, utstyr, rekkevidde og pris. Mange av de nye elbilene oppfyller disse kravene, og kommer i stadig økende antall, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).
- Når nye populære og forhåndsbestilte biler og modeller er klare for utlevering, får dette store utslag på registreringsstatistikken.

Av andre drivlinjer enn elektrisitet, var det kun nye ladbare hybrider som ble registrert og solgt i et firesifret antall i august, med 2 599 biler. Så langt i år er det kun nye elbiler og ladbare hybrider som har en markant økning i antall registreringer, men elbilene er soleklart den varianten de fleste nå vil ha.

Folk vil ha SUV

Av nye personbiler registrert i august, er det én type som skiller seg ut, det er mellomklasse SUV-er av typen Tesla Model Y, Toyota RAV4 og den nye Hyundai IONIQ 5 – i tillegg til andre lignende modeller. Mer enn en tredel, 5 946 av nye personbiler i august, er mellomklasse SUV-er.
Og ser vi året under ett så langt, er det de ulike SUV-typene – store eller mindre - som fullstendig dominerer, med 69 748 av 110 864 nye personbiler.
- Det skyldes nok særlig to ting. Først og fremst at SUV er en biltype som dekker bilbehovet til svært mange, men også at mange av disse bilene er bestilt for lenge siden, og som nå er kommet til Norge i stort antall for så å bli registrert og levert til kundene, sier Solberg Thorsen.

Den såkalte «kompaktklassen» byr også på biltyper og modeller mange vil ha og som selger godt – det er f.eks. biler som Volkswagen ID.3, Nissan Leaf, Citroën e-C4 og BMW i3. Men i antall er det mindre enn halvparten i antall nye registrerte sett opp mot mellomklasse SUV-er.

Full fart i bruktmarkedet

Bruktbilsalget går også i år så det suser – og kanskje blir det flere eierskifter enn i 2020. Antallet eierskifter i august var 47 600, en nedgang på under en halv prosent sammenlignet med august 2020. Totalt så langt i år, har det vært 357 176 eierskifter, og det er en økning på 4,6 prosent.

Bruktbilsalget, eller antall eierskifter, domineres klart av dieselbiler, og bensinbiler som nummer to. Dette er ikke overraskende i og med at det er denne type biler det er definitivt flest av i bestanden. I år har 161 422 dieselbiler fått ny eier, mens tallet for eierskifter på bensinbiler er 114 324.

Brukte elbiler – nye eiere

- Det er interessant å merke seg at eierskifter for elbiler så langt i år har økt med 42 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det tyder på at mange elbileiere nå ser seg om etter nyere modeller, samtidig som flere gjerne velger en brukt elbil som sin «første nye» elbil – eller som bil nummer to, sier Øyvind Solberg Thorsen. Hele 42 869 elbiler har hatt eierskifte så langt i år.

Bruktimporten øker – men er lav

Tilgangen på nesten nye biler fra andre land i Europa samt andre biler, gir også noe bruktimport til Norge, men antallet er relativt lavt. Til sammen kom 1 826 bruktimporterte biler til Norge i august, det er en økning på 27,5 prosent mot august i fjor. Av disse var 1 072 elbiler.

Stadig flere el-varebiler

Det blir også stadig flere nye elektriske varebiler, og i august ble det registrert 494, en økning på 353,2 prosent. Så langt i år er det registrert 3 931 nye el-varebiler, en økning på 221,7 prosent.

- Det er gledelig at flere bedrifter nå ser at de kan velge elektrisk varebil, sier Solberg Thorsen. Og det er nærliggende å anta at Enovastøtten til elektriske varebiler er et viktig virkemiddel for å få til det grønne skiftet.


Les alt om bilsalget i august her.


Kilde alle tall: OFV Statistikk

De 10 mest solgte bilmodellene i august 2021 – antall:

Tesla Model Y1 309
Ford Mustang Mach-E907
Volkswagen ID.4861
Tesla Model 3774
Toyota RAV4721
Volkswagen ID.3649
Hyundai IONIQ 5631
Audi Q4 e-tron589
Audi e-tron565
Nissan Leaf444

De 5 mest solgte bilmerkene i august 2021 – antall:

Tesla2 083
Volkswagen2 028
Audi1 325
Toyota1 208
Ford1 140

Aktuelle saker