Nybilsalget i januar: 19 av «Topp 20» er elbiler

I januar 2022 hadde 9 av 10 førstegangsregistrerte nye personbiler ledning, og hele 19 av «Topp 20» var elbiler. Av 7957 nye personbiler i januar, er 6 659 elbiler – en andel på 83,7 prosent. Og for første gang noensinne er det i løpet av én måned registrert flere nye Porsche Taycan elbiler enn nye bensinbiler.

01.feb. 2022

I januar 2022 ble det registrert flere elbiler av typen Porsche Taycan enn det ble registrert bensinbiler til sammen. Foto: Porsche

Antall førstegangsregistrerte nye personbiler i januar gikk ned med 22,8 prosent, sammenlignet med samme periode i 2021. Med unntak av elbiler, er det fall i alle drivlinjer: Bensin, diesel og hybrider. I januar i fjor ble det registrert 10 301 nye personbiler, mot 7957 i januar i år. Samtidig har elbilandelen økt med 30,7 prosentpoeng i den første måneden, og utgjør nå 83,7 prosent. Av alle nye personbiler så langt i år, er 6,8 prosent ladbare hybrider.

Topp 20: Kun én som ikke er elbil

- At veldig mange nye ladbare hybrider ble registrert før årsskiftet, forklarer et lavt registreringstall for denne typen i januar. Tallene nå er uansett spesielle, peker i mange retninger og varsler et spennende bilår. At hele 19 av Topp 20 førstegangsregistrerte nye personbiler i januar er elbiler, er helt unikt, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).
Den eneste på «Topp 20» listen som ikke er elbil, er Toyotas RAV4.

- Et annerledesland – enn så lenge

- Nybilregistreringene i januar viser at Norge fortsatt er et annerledesland i elbilsammenheng, selv om stadig flere land opplever økt elbilsalg. Men ingen andre land kan vise til en slik merke- og modellfordeling på Topp 20 i en måned. De seks mest solgte nye bilene fantes ikke i Norge for ett år siden, sier han, og mener det viser at norske nybilkjøpere er veldig opptatt av å kjøpe det aller nyeste – litt på samme måte som med mobiltelefoner.
Måten vi kjøper ny bil på er også i ferd med å endre seg radikalt. Mange bestiller og handler på nett før den nye bilen så hentes ut hos forhandler.
- Mange prøvekjører ikke den nye bilen en gang, slik man alltid gjorde før. Det hadde ingen trodd for få år siden, sier Solberg Thorsen.

Flere el-Porscher enn bensinbiler

Salget av rene bensin- og dieselbiler har vært fallende i lang tid, og av 7957 førstegangsregistrerte nye personbiler i januar, var det kun 387 bensin- og dieselbiler til sammen.
- At vi skulle se flere nye Porscher registrert enn nye bensinbiler i en måned, hadde ingen sett komme. Og i januar ble det registrert 181 av elbilmodellen Porsche Taycan, mens det til sammen ble registrert 175 bensinbiler, sier Solberg Thorsen. Han mener det både viser at mange nordmenn har en solid økonomi og kan realisere bildrømmen, men også at elektrisk rekkeviddeangst er i ferd med å bli historie. Nordmenn velger elbiler, og er fortrolige med det. «Topp 20» listen bekrefter dette.

Store båtlaster påvirker statistikken

Gjennom hele januar var det rundt 30 prosent lavere registrering av nye biler per dag, sammenlignet med samme måned i fjor. Det kan tyde på at ingen store båtlaster med nye biler har ankommet Norge i perioden, noe som gjerne gir store utslag på registreringsstatistikken. Et eksempel på dette er at Norges suverent mest populære bil i 2021, Tesla Model 3, havnet på 48. plass på registreringsstatistikken i januar.

Tempo i bruktmarkedet

Antall eierskifter i januar i år er så vidt høyere enn i januar i 2021. Så langt i år er det registrert 39 119 eierskifter, mot 38 951 i januar i fjor. Det er en økning på 0,4 prosent, og viser at bruktmarkedet holder god fart.

Bruktimporten er liten i antall, men økte med 17,2 prosent sammenlignet med januar 2021. Av nøyaktig 1000 bruktimporterte personbiler, var hele 783 elbiler – det tilsvarer en andel på 78,3 prosent.

Færre nye varebiler

For nye førstegangsregistrerte varebiler, er nedgangen i januar på 36,2 prosent sammenlignet med januar 2021. Det kan blant annet henge sammen med at importører og forhandlere har få nye biler å levere ut.
- Det kan også være et tegn på at mange næringsdrivende avventer litt før de går til innkjøp av nye varebiler. Utviklingen utover våre vil fortelle mer om dette, sier Øyvind Solberg Thorsen.
Av 1 445 nye varebiler klasse 2 i januar, var 1 055 dieselbiler, mens antall el-varebiler var 367, en andel på 24,5 prosent. Det betyr at nesten 1 av 4 nye varebiler var en elbil.

Se alle hovedtall og detaljer om bilsalget i januar her.

De 10 mest solgte bilmerkene i januar – antall:

De 20 mest solgte bilmodellene i januar – antall:


Aktuelle saker